27 Mayıs 2020 Çarşamba

DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI



27 Mayıs 1960 darbesinin 60. yılında eski adıyla “Yassıada” yeni adıyla "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" bugün Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle hizmete açıldı.
27 Mayıs Darbesi’nde 7 yaşındaydım ve Aksaray Deneme İlkokulu’na gidiyordum. Okula giderken 100 metrede bir nöbet tutan askerler arasından geçerdik. Dedem radyodan Yassıada mahkemelerini dinlemeyi hiç aksatmadı. O çocuk hafızamda yer etmişti şu cümle: “Sanıklar getirildiler ve bağlı olmayarak yerlerine oturtuldular
Gençlik yıllarımda 10 seneden fazla Heybeliada’da yazlığa gittik. Yassıada’nın etrafında çok fazla balık yuvası olduğu bilinirdi. Bir tekne sahibi olduğumda aklıma ilk gelen Yassıada’da balık tutmak oldu. O tarihte Heybeliada Askeri Okulu’ndan bir Astsubay ve birkaç er adada değişimli nöbet tutar ve yaklaşanlara anons yapar, kimseyi adaya çıkarmazlardı. Bir kere macera olsun diye yanımda birkaç arkadaşla yakınına gittik ama yaklaşamadık. Zaten görüntüsü de çok korkunçtu. Sanki o kötü yaşanmışlıkların uğursuzluğu üzerinde hare hare dönüyordu.
Yassıada ilerleyen yıllarda, çevresindeki balık çeşitliliği nedeniyle Su Ürünleri Fakültesi’ne devredildi. Ama kısa bir süre sonra faaliyetler ulaşım sorunları gerekçesiyle durdu. Marmara Denizi’nin tam ortasındaki bu ada kısa sürede bakımsızlıktan metruk ve korkunç görünümüyle yakınından geçen tekneleri ürkütmeye devam etti.
Şimdi ise son haline baktığımda Marmara Denizi’nin güzel bir ziynete kavuştuğunu görerek mutluyum. İş olsun diye konuşanlarımız çoktur. Beton yığını v.s. şeklinde konuşanlar oldu.
Marmara Denizi’nin ortasında eski korkunç haliyle kalmaya devam etseydi daha mı iyiydi?
Marmara Denizi’nin ortasında artık korkutucu, ürkütücü, çevre kirleten görüntüsü olan bir ada artık yok. Adadaki binaların mimarisi ve kullanım maksatları özenle seçilmiş. Ama en güzel tarafının yapılan ağaçlandırma olduğuna dikkat ettim. Yetişkin ve güzel ağaçlar ekilmiş. Bunları 10 sene sonra büyümüş olarak hayâl edelim. Adadaki müze ve diğer kötü yaşanmışlıklarla dolu alanlar ise askeri darbelerin ve askeri vesayetlerin kötülüğünü yıllar boyunca anımsatacak!
60 sene evvel 7 yaşındaki bir ilkokul öğrencisinin hafızasında yer etmiş "Yassıada" son hali ile “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” ülkeye hayırlı olsun. Emeği geçenler sağ olsun…


Bojidar Çipof